Gele uien zijn de bekendste soort uien. Het zijn de klassieke uien, rijk van smaak en lekker als ingrediënt van ontelbare gerechten. De uien zijn op vele manieren te eten: rauw, gebakken, gekookt, gefrituurd of gegrild. De scherpe, licht zoete smaak van gele uien is heerlijk.
Mensen houden van uien. En dat doen ze al duizenden jaren. Zeker is dat de knol rond 3000 voor Christus al werd gegeten in landen als China en India. De gele ui heeft heeft een lichtbruine of -gele schil en het vruchtvlees is wit of lichtgeel met groenachtige tinten.
De topkwaliteit van de gele uien is een feest voor de smaakpapillen. De structuur van de uien is bijzonder stevig. Aan die kwaliteit zit wel een klein nadeel: ze laten de ogen nogal snel tranen. Met andere woorden, onze uien zijn om te huilen, zo lekker. Gelukkig hoeft huilen niet meer. Want er zijn manieren om tranende ogen te voorkomen: